Een tegengeluid op het geplande drijvende zonnepark te Lobith

Hallo lezer, welkom op dit blog over de plas in het plangebied Carvium Novum te Lobith.


Als bewoner aan de plas aan de Eltenseweg maak ik mij oprecht zorgen over de toekomst van dit stukje natuur in ontwikkeling. Hier is een zonnepark gepland met nu vier in plaats van vijf eilanden met zonnepanelen, 155 meter in diameter. Die beslaan een groot deel van de plas. Als de plannen tot uitvoering worden gebracht zullen wij het mooie zicht zoals op foto’s hier misschien voor altijd moeten missen, omdat na de huidige aanvraag voor een vergunning de drempel misschien wel lager ligt om een volgende te verstrekken. De navolgende tekst bevat links naar ondersteunende artikelen en documenten waarop u kunt klikken en wordt verder geleid. U wordt ook uitgenodigd de petitie te ondertekenen waar Gemeente Zevenaar van op de hoogte wordt gesteld, die is inmiddels meer dan 330 keer getekend. Dat zegt wel iets over het draagvlak!

Het is maar de vraag of dit zonnepark op het water volgens de huidige regels aangelegd mag worden, omdat het bestemmingsplan ‘Carvium Novum’ uit 2010 daarin niet voorziet. Het is zelfs zo dat de waterplas en het gehele plangebied een recreatieve bestemming heeft, waarbij extensieve recreatie mogelijk is en het ‘open karakter’ behouden moet blijven, zodat u, ik en al wat leeft op en om de plas van de ruimte en het zicht kunnen genieten, maar de huidige plannen blijft van de recreatieve zone weinig over. Hoe is een groot drijvend zonnepark verenigbaar met een recreatieve bestemming? Het is simpelweg niet volgens de basisgedachte en afspraken die gemaakt zijn met de gemeenschap. In de eerste plannen van Carvium Novum staat letterlijk:


 

  • concept aanpassing naar 4 eilanden
    landschappelijke uitgangspunten;

  • zicht op de Eltenseberg;

  • plas in de lengterichting evenwijdig met de Oude Rijn;

  • aansluiten op de ruimtelijke kenmerken van de Oude Rijnstrangen;

  • natuurlijk landschap met rietmoeras en open water;

 

 

Van dat laatste blijft dus niets overeind! Als ik vanuit het beoogde hotel/restaurant of lodges op een plas zou kijken vol met zonnepanelen, dan is dat beduidend minder aantrekkelijk dan watervogels, begroeiing en recreërende mensen op en rond het water.

Zo’n groot zonnepark op het water is nadelig voor omwonenden, dieren en recreanten, het is immers behoorlijk bepalend en heeft zeker een impact op woongenot. Een hoge rietkraag her en der kan het zicht op de plas bijna geheel ontnemen en stelt u zich voor dat die vier cirkels met de zon meedraaien en afhankelijk van de stand van de zon een behoorlijke schittering teweeg kunnen brengen. Recreanten aan de zuidoostzijde van de plas kunnen daar in potentie flink hinder van ondervinden en ook verkeer op de Eltenseweg kan in de lente- en zomeravonden last krijgen van lichthinder. Een groot risico.

Zijn grote velden met zonnepanelen eigenlijk wel de beste manier om energie op te wekken? Die vraag hangt af van wanneer energie nodig is, hoe een zonnepark geïmplementeerd is en of de vergelijking  is gemaakt met andere duurzame technieken. Vooralsnog is het huidige elektriciteitsnet niet geschikt om grote hoeveelheden opgewekte energie op te nemen en zijn er weinig technische mogelijkheden om die energie op te slaan. We gebruiken elektriciteit immers voornamelijk in de avonden, wanneer door zonnepanelen veel minder of helemaal geen energie wordt opgewekt en zonneparken staan jarenlang in het landschap, terwijl er in de toekomst wellicht andere mogelijkheden zijn. Daarnaast is er de laatste tijd steeds meer weerstand tegen de grote zonne- en windparken die onze toch al schaarse oppervlakte in Nederland bedekken, terwijl daken vrijwel onbenut blijven! De NOS publiceerde over het advies grote sommen subsidies niet naar het buitenland te laten verdwijnen, maar om het in eigen land te houden, door meer werk te maken van het leggen van panelen op daken, zoals bijvoorbeeld de industrieterreinen langs de Spijksedijk wat meer dan genoeg ruimte biedt om zoveel zonnepanelen te leggen. Hetzelfde nieuwsmedium publiceerde over zonneparken die door de overheid zijn gesubsidieeerd dat daarvoor op grote schaal zonnepanelen worden gebruikt die onder dwang geproducceerd zijn.

Het zonnepark werd tijdens de online introductiebijeenkomst waar zo'n 60 mensen aan deelnamen als ecologisch verantwoord burgerinitiatief gepromoot, hoewel het initiatief in feite niet van burgers komt, maar van de eigenaar van de waterplas, die uiteraard andere belangen heeft dan omwonenden en recreanten. Geen van de eigenaren van het bedrijf dat de oppervlakte van de plas bezit, woont rondom de waterplas en het bedrijf ontvangt vele miljoenen aan subsidies voor de bouw van het zonnepark, die de belastingbetaler betaalt. Tijdens de webinar over financiële participatie waar zo'n 30 tot 40 mensen aan deelnamen, zei de directeur van Wezendonk niet aan het zonnepark te hoeven verdienen, maar zegt in diezelfde bijeenkomst ook geen hoger rendement te hoeven behalen dan ieder ander die participeert. Het online vragenuurtje dat Wiek-II op 13 april hield, trok 15 mensen.

De huidige plannen hebben niets te maken met het inrichten van een bijzonder stukje natuur, maar alles met het genereren van een geldstroom naar een paar belanghebbenden. Dat Stichting Natuurpark Carvium Novum hiermee instemt laat zien dat geld de grootste drijfveer is. Het argument dat de stichting aanhaalt, dat het onderhoud en inrichten van de natuur veel geld kost en zij de opbrengsten van het zonnepark goed kan gebruiken, geeft dat goed weer. Bij eerdere plannen was een tekort aan financiële middelen nooit een probleem.

 

 

De opdrachtgever Wezendonk Zand & Grind BV is op dit moment nog eigenaar van de plas. Stichting Natuurbeheer Carvium Novum, waarvan de penningmeester een directeur van Wezendonk is, zal naar verluidt eigenaar van de plas worden, die de oppervlakte voor het zonnepark weer aan Wezendonk zal verhuren, een commerciële activiteit. Op haar website is te lezen dat de Stichting zichzelf als doel heeft gesteld een belangrijk landschappelijk natuur- en cultuurhistorisch gebied te creëren en het stimuleren van de landschappelijke openheid. Wiek-II is de ontwikkelaar van het zonnepark, die inmiddels in een paginagrote advertentie in de Zevenaar Post van 7 april heeft beweerd dat er met 'slechts' 4 drijvende eilanden overeenstemming met omwonenden is, maar het moet sterk in twijfel worden getrokken. Dat is zeker niet met alle omwonenden!

Heeft u een prangende vraag over de ontwikkelingen omtrent het zonnepark? Op het platform ‘Burgers Geven Energie’ kunt u hen direct een vraag stellen of uw gedachten delen, maar tot ergenis van velen is het gebleken dat kritische vragen nauwelijks beantwoord worden. Ook de politiek stelt vragen, VVD Zevenaar heeft op 12 april 2021 vragen bij Gemeente Zevenaar ingediend, waarop afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling heeft geantwoord.

Wat mij betreft is het in ieder geval van belang uw bezwaar omtrent ruimtelijke belangen, zoals lichthinder en bebouwing op wat open landschap had moeten zijn, aan beleidsmakers kenbaar te maken. Zodra de vergunning ter inzage ligt bij Gemeente Zevenaar, kunt u invloed uitoefenen. Gemeente Zevenaar heeft op 31 maart 2021 bekendgemaakt dat een omgevingsvergunning is aangevraagd voor het drijvende zonnepark en inmiddels gepubliceerd. Een ontwerp van de vergunning ligt in mei ter inzage, de aanvraag kunt u hier in een .zip bestand downloaden en via deze link de bestanden afzonderlijk. Vanaf dan kunnen direct belanghebbenden hun zienswijze bij de gemeente indienen. de Gemeente is verplicht uw bezwaar in behandeling te nemen en mocht dit niet naar tevredenheid zijn, dan kunt u in beroep. Samen staan we sterk! Steun dit initiatief alvast door de petitie te ondertekenen en wilt u uw opmerkingen, ideeën en gedachten met mij delen, stuur dan een e-mail: antizonnepark@gmail.com

Er zijn ook zorgen over de ecologische impact van grote velden zonnepanelen en het geplande moeras. Daarbij verwijs ik ook naar artikelen die recent in respectable media is verschenen. Bent u hierin geïnteresseerd, lees dan hieronder verder.

hartelijk groet,

Emiel Stuyt

 

Advies ecologische inpassing Carvium Novum

Er is een rapport naar buiten gebracht over de ecologische inpassing van een drijvend zonnepark, waarin wordt geconcludeerd dat vanwege de ingreep nabij Natura 2000-gebied Rijntakken externe effecten als gevolg van een toename van stikstofdepositie op voorhand niet uit te sluiten zijn. Vervolgonderzoek in het kader van de gebiedsbeschermingsparagrafen uit de Wet natuurbescherming ten aanzien van stikstof is noodzakelijk.

Impact en gevolg van zonnepanelen op het water

Grote oppervlakken van zonnepanelen beperken de lichtinval in het water en dat heeft een negatief effect op het onderwaterleven. Bovendien absorberen de zonnepanelen veel warmte boven het wateroppervlak wat het water verwarmt. Het stilstaande water zou een bron van algengroei kunnen worden, dat kan een milieuprobleem ten gevolge hebben en ook kan het stilstaande, ondiepe water her en der een fijne plek voor muggen zijn. Het is recent in het nieuws geweest dat tropische ziekten aan een opmars naar het noorden bezig zijn, dit is zeker iets om heel alert op te zijn! Een mug kan het medium zijn voor parasieten die tropische ziekten kunnen veroorzaken. Die parasieten overleven de winter normaal gesproken niet, ervan uitgaande dat oppervlaktewater op enig moment bevriest, maar met zonnepanelen die het water verwarmen is dat minder waarschijnlijk.

Veel grond nodig, waarschijnlijk van elders

Volgens plan zouden eilanden en moerasbos worden gecreëerd door het terugbrengen van de oorspronkelijke bovengrond. Ook moet het talud tegen de Eltenseweg, waar de haag zich bevindt, nog worden voorzien van de 'oorspronkelijke' bovenlaag. Er is nog veel grond nodig om de moerasgebieden in de plas te creëren, grond die niet meer voorhanden is in het plangebied Carvium Novum. Zou een link gelegd kunnen worden met de aanleg van de nachthaven in 'Beijenwaard', de uiterwaarden van Spijk? Ik hoop echt dat het nooit zal gebeuren, maar mocht het de bedoeling zijn die grond aan te voeren, dan is de kans groot dat het verontreinigde grond is, met alle gevolgen van dien. In december berichtten verschillende kranten over rundvee in de uiterwaarden van de Rijn en de Waal, die gevaarlijke concentraties dioxine in hun vlees hadden, een gifstof die kankerverwekkend is. Grond uit de uiterwaarden van Spijk zal heel waarschijnlijk dezelfde gevaarlijke stoffen bevatten.

Hiermee wil ik enkel en alleen aangeven dat er voor gewaakt moet worden waar eventueel extra materiaal van aangevoerd gaat worden. Hopelijk bestaan dergelijke plannen niet, provincie Gelderland heeft in een brief bevestigd dat alleen grond uit het plangebied Carvium Novum gebruikt mag worden. Overigens is er al grond van elders aangevoerd en in de plas gewerkt, volgens province Gelderland kan een schonegrondverklaring bij het waterschap opgevraagd worden. Wilt u het bestemmingsplan en regelementen lezen, dan kunt u ze hier downloaden, óf u navigeert naar de website ruimtelijkeplannen.nl en zoek op plannaam 'Carvium Novum'.

Maakt u zich ook zorgen over geplande veranderingen en gevolgen? Dan nogmaals, samen zijn we veel sterker! Als het zonnepark er eenmaal ligt komen we er niet zomaar vanaf. U kunt uw zorgen uiten door vragen te stellen en bezwaar te maken omtrent plannen van gemeente Zevenaar een vergunning voor het drijvende zonnepark te verlenen. De aanvraag voor een omgevingsvergunning is gadaan en nadat een concept vergunning ter inzage is gelegd kan daar een zienswijze op worden gegeven, dat is vanaf  mei en er wordt een uitgebreide procedure doorlopen. Na het verlenen van de definitieve vergunning is nog mogelijkheid tot beroep. U kunt alvast de petitie ondertekenen om met velen nu al protest aan te tekenen: https://geenzonneparklobith.petities.nl/

Bovenstaande tekst zal ik delen met Wiek-II. Deelt u dit blog en gedachten op social media alstublieft en uw op- of aanmerkingen over dit onderwerp met mij, door een email te zenden naar antizonnepark@gmail.com Het is de bedoeling bovenstaande tekst uit te breiden.

Dankuwel!